kwietnia

11 CENTRÓW HANDLOWYCH W RĘKACH CPI PROPERTY GROUP

PI Property Group sfinalizowała zakup 11 centrów handlowych zlokalizowanych w Polsce, Czechach, Rumunii oraz na Węgrzech, nabywając portfel nieruchomości od dwóch funduszy zarządzanych przez CBRE Global Investors. Całkowita powierzchnia najmu w zakupionych obiektach wynosi blisko 265 tysięcy m kw. W tej historycznej dla CPI transakcji, nabywcy doradzał zespół firmy CBRE.

W skład portfela wchodzą Centrum Handlowe Ogrody w Elblągu, centra handlowe Olympia Plzeň oraz Nisa Liberec w Czechach, Polus i Campona na Węgrzech oraz Felicia w Rumunii. Transakcja objęła również dwa kompleksy wielofunkcyjne: Zlatý Anděl w Pradze i Andrássy Complex w Budapeszcie oraz dwa sklepy Interspar na Węgrzech.

Michał Stanisławski, Zastępca Dyrektora, Dział Rynków Kapitałowych, CBRE
Gratulujemy obu stronom zamknięcia tak znaczącego i złożonego projektu obejmującego aktywa w wielu krajach regionu CEE i wpisującego się w strategie obu inwestorów. Jesteśmy dumni, iż mieliśmy możliwość wsparcia CPI szerokim spektrum usług CBRE i doświadczeniem w sektorze inwestycji w nieruchomości handlowe. Dzięki kompleksowej naturze usług CBRE profesjonaliści z działu Investment Properties mieli okazję świadczyć nie tylko doradztwo stricte transakcyjne, ale i korzystać z bogatej wiedzy działów Asset Services i Powierzchni Handlowych tak, aby zapewnić CPI maksymalny komfort w korzystaniu z wiedzy CBRE.
Michał Stanisławski, Zastępca Dyrektora, Dział Rynków Kapitałowych, CBRE

CPI Property Group to firma inwestycyjno-deweloperska, stawiająca na długoterminowe inwestycje oraz wynajem nieruchomości głównie w regionie CEE oraz w Niemczech. Centrum Handlowe Ogrody powstało w 2002 roku w Elblągu. Po rozbudowie w 2015 roku przeobraziło się w nowoczesny dwupoziomowy obiekt handlowy o łącznej powierzchni ponad 40 000 m2, oferujący 130 punktów handlowych i usługowych, kino, przestronną część restauracyjną, oraz 1000 miejsc parkingowych, stając się największym regionalnym centrum handlowym.