września

CBRE doradzała Azora Europa przy sprzedaży Harmony Office Center II

Hiszpański fundusz Azora Europa I sprzedał warszawski kompleks biurowy Harmony Office Center II funduszowi Catalyst Core Plus European Property Fund (CCPEPF), zarządzanemu przez Catalyst Capital. Sprzedającego w transakcji reprezentowała międzynarodowa firma doradcza CBRE, a kupującego spółka Savills.

Harmony Office Center II to nowoczesny kompleks biurowy klasy A zlokalizowany na warszawskim Mokotowie. W skład kompleksu wchodzą 3 biurowce, które oferują ponad 18 tys. mkw. powierzchni najmu oraz ponad 400 miejsc parkingowych. Wśród kluczowych najemców znajdują się Bank Millennium oraz spółki z grupy reklamowej WPP. Położony w sąsiedztwie parku Pole Mokotowskie obiekt jest unikatowy z uwagi na kameralny klimat i otoczenie zieleni.

Warszawski rynek biurowy rozrasta się w błyskawicznym tempie i ciekawych lokalizacji jest naprawdę wiele. Lokalizacje jak ta wpisują się w naszą strategię – planowana podaż nowych budynków biurowych w tym miejscu jest ograniczona, a istniejące budynki oferują najemcom dobrej jakości architekturę, otoczenie zieleni i bliskość Pól Mokotowskich. Jest to lokalizacja o ugruntowanej pozycji, ciesząca się uznaniem najemców i z historycznie wysokim poziomem wynajęcia. Stąd jesteśmy bardzo zadowoleni, że Harmony Office Center II wzbogaciło nasz portfel inwestycyjny w ramach nowego funduszu core-plus, gwarantując stabilny, długofalowy dochód
Tomasz Doktór, Catalyst Capital
Sprzedaż prestiżowego kompleksu biurowego Harmony Office Center II po 6 latach zarządzania była zaplanowana zgodnie z naszą długoterminową strategią. Od czasu przejęcia wprowadziliśmy wiele udoskonaleń i zmieniliśmy rozkład przestrzeni. Wydłużona umowa z Bankiem Millennium w połączeniu z unikalną jakością i lokalizacją obiektu, stworzyła idealny produkt inwestycyjny
Anna Szelc, reprezentująca Azora Europa
Przemysław Felicki, Dyrektor w Dziale Rynków Kapitałowych, CBRE
Z roku na rok obserwujemy coraz większą aktywność inwestycyjną funduszy, które są zainteresowane biurowcami w Polsce. Stołeczny rynek biurowy dysponuje bardzo zróżnicowanymi obiektami, zarówno historycznymi budynkami jak i nowoczesnymi kompleksami, stąd inwestorzy mają w czym wybierać. Jednocześnie, dzisiejsza transakcja to dowód na to, że na inwestycyjnym radarze znajdują się nie tylko lokalizacje w ścisłym centrum stolicy, ale również prestiżowe dzielnice oferujące ciekawe otoczenie oraz rozwiniętą infrastrukturę komunikacyjną
Przemysław Felicki, Dyrektor w Dziale Rynków Kapitałowych, CBRE
Wierzymy, że Harmony Office Center II – biurowiec klasy A, będzie generował atrakcyjne zwroty z inwestycji w portfelu naszego Klienta. Połączenie bardzo dobrej lokalizacji, wysokiej jakości przestrzeni biurowej, przyjemnego otoczenia, a także profilu dochodów, w tym ponadprzeciętnego WAULT (średniego ważonego okresu najmu), rynkowych stawek czynszów i prestiżowych najemców czyni tę inwestycję bezpieczną. Dowodem na to jest wysoki wskaźnik przedłużonych umów przez najemców
Marek Paczuski, dyrektor w dziale doradztwa inwestycyjnego w Savills

Azora Europa to hiszpański fundusz kapitałowy, aktywny w Europie Środkowo-Wschodniej, szczególnie w Polsce.

Po sprzedaży Harmony Office Center II, Azora Europa posiada w portfolio 5 kompleksów biurowych w Polsce (Cristal Park i Mokotów Plaza w Warszawie, Avatar i Green Office ABC w Krakowie oraz Aquarius Business House we Wrocławiu).