lipca

Credit Agricole ponownie wybiera Business Garden

Vastint Poland podpisał z Bankiem Credit Agricole umowę najmu 15,000 m2 powierzchni biurowej w Business Garden Wrocław. Firma zajmie dwa budynki, które powstaną w ramach planowanego drugiego etapu inwestycji. Nowa lokalizacja będzie główną siedzibą banku Credit Agricole oraz Europejskiego Funduszu Leasingowego, znajdzie się w niej również siedziba spółek CA Ubezpieczenia. Doradcy z CBRE reprezentowali Credit Agricole w procesie negocjowania umowy najmu.

Roger Andersson, Dyrektor Zarządzający Vastint Poland skomentował: „Bank Credit Agricole należy do grona największych najemców Business Garden w Warszawie. Cieszy nas, że tak prestiżowa firma zaufała nam ponownie i wybrała na swoją siedzibę główną tym razem projekt we Wrocławiu. Jest to najlepsza rekomendacja dla naszych kompleksów Business Garden i potwierdzenie, że spełniają one potrzeby najbardziej wymagających najemców. Jestem również przekonany, że realizacja kolejnego i zarazem ostatniego etapu wrocławskiej inwestycji zakończy się w planowanym terminie i nasz klient będzie mógł wprowadzić się do nowego biura w drugiej połowie 2019 roku."

- Zdecydowaliśmy się skonsolidować powierzchnie biurowe Grupy Credit Agricole we Wrocławiu i w ten sposób wzmocnić efekt synergii. Wierzymy, że nowoczesne środowisko pracy pozytywnie wpłynie na naszą innowacyjność i efektywność, a także pozwoli przyciągnąć nowe talenty. Chcemy podkreślić naszą wieloletnią i konsekwentną obecność na rynku lokalnym we Wrocławiu oraz wzmocnić świadomość siły Grupy CA w Polsce - powiedział Olivier Constantin, I wiceprezes banku Credit Agricole i Senior Country Officer Grupy Credit Agricole, odpowiedzialny za rozwój wszystkich spółek grupy: Europejski Fundusz Leasingowy, CA Ubezpieczenia, Amundi TFI.

Paweł Boczar, Zastępca Dyrektora, Advisory and Transaction Services, Dział Powierzchni Biurowych, CBRE
Konsolidacja powierzchni przez bank Credit Agricole to jedna z najbardziej strategicznych decyzji dla rozwoju organizacji, a także bardzo istotna z punktu widzenia rozwoju sektora biurowego we Wrocławiu. W ramach procesu doradczego poszukiwaliśmy dla klienta najbardziej optymalnych rozwiązań. Połączenie sześciu lokalizacji w jedną, centralną siedzibę i stworzenie miejsca pracy dla blisko 3000 pracowników wymaga precyzyjnego określenia work place strategy, zbadania potrzeb pracowników oraz opracowania nowej kultury organizacyjnej. Tak przeprowadzony proces zagwarantuje Grupie Credit Agricole zarówno optymalizację kosztów, jak i  duże korzyści dla całego biznesu.

Wrocławski Business Garden powstaje przy ulicy Legnickiej, w sąsiedztwie centrum handlowo-rozrywkowego Magnolia i stacji kolejowej Mikołajów oraz w bliskiej odległości od centrum miasta. Docelowo kompleks tworzyć będzie dziewięć budynków biurowo-usługowych o całkowitej powierzchni najmu 117 000 m2. Przestrzeń pomiędzy budynkami zajmie starannie zaplanowany park, w którym powstaną strefy relaksu, sportu i pracy z dostępem do Wi-Fi. Oprócz pawilonu restauracyjnego zlokalizowanego na terenie ogrodu, w kompleksie przewidzianych jest szereg dodatkowych udogodnień dla najemców, m.in. placówka medyczna i przedszkole. Business Garden posiada certyfikat LEED Platinum. W aktualnie oddanych do użytku budynkach swoje biura otworzyły m.in. firma Becton Dickinson, Capgemini, Dolby Laboratories i Ceneo.