czerwca

PROLOGIS BUDUJE BTS O POWIERZCHNI 42 000 METRÓW KWADRATOWYCH W POLSCE CENTRALNEJ

Prologis, Inc., globalny lider nieruchomości logistycznych, poinformował dziś o podpisaniu umowy z firmą Agata na budowę obiektu typu build-to-suit (BTS) w Prologis Park Piotrków II o łącznej powierzchni 42 170 metrów kwadratowych. W zawarciu transakcji pośredniczyła agencja nieruchomości CBRE.

Agata to jeden z wiodących i najstarszych w Polsce dystrybutorów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz, elementów dekoracyjnych, lamp i tekstyliów. Pod tą nazwą funkcjonuje obecnie 19 wielkopowierzchniowych salonów sprzedaży zlokalizowanych w najważniejszych miastach w naszym kraju oraz dwa magazyny centralne.

Optymalizacja procesów i kosztów prowadzonych przez nas działań operacyjnych, które stanowią konsekwencję dynamicznego rozwoju naszej firmy, skłoniły nas do utworzenia jednego ogólnopolskiego centrum magazynowego w Centralnej Polsce, zlokalizowanego na terenie Prologis Park Piotrków II.

Wybraliśmy ofertę Prologis, gdyż postanowiliśmy powierzyć tak ważny element naszego biznesu sprawdzonemu i rzetelnemu partnerowi. Ta umowa to potwierdzenie naszej dobrej współpracy, która sięga 2010 roku,  kiedy to podpisaliśmy pierwszą umowę najmu powierzchni magazynowej w Prologis Park Wrocław
Grzegorz Ćwik, Vice President, Agata
Cieszymy się, że Agata wybrała położony w Centralnej Polsce Prologis Park Piotrków II. Z opracowanego przez nas wspólnie z Eyefortransport (EFT) raportu „Rozwój Sieci Nieruchomości Logistycznych w Europie” wynika, że to właśnie Polska Centralna jest najbardziej pożądaną lokalizacją logistyczną w Europie Środkowo – Wschodniej.

Ta umowa to potwierdzenie naszej wiedzy i dotychczasowej owocnej współpracy z Agata. Dodatkowo, byliśmy w stanie zaoferować atrakcyjnie położone grunty, których jesteśmy właścicielem, i do których posiadamy niezbędne pozwolenia na budowę. Dzięki temu możemy dostarczyć klientowi magazyn w możliwie najkrótszym czasie
Paweł Sapek, Senior Vice President, Country Manager Prologis na Polskę
Małgorzata Czepel, Senior Property Negotiator, CBRE
Lokalizacja Piotrkowa Trybunalskiego oraz niestandardowe rozwiązania dopasowane do potrzeb klienta, finalnie zdecydowały o wyborze parku magazynowego Prologis. Gratulujemy obu partnerom i jesteśmy dumni, że mogliśmy przyczynić się do podpisania umowy najmu
Małgorzata Czepel, Senior Property Negotiator, CBRE

Prologis Park Piotrków II to centrum logistyczne obecnie składające się z jednego budynku magazynowego o powierzchni 17 500 metrów kwadratowych. Jest położone na przedmieściach Piotrkowa Trybunalskiego,oddalone zaledwie 40 kilometrów od stolicy regionu – miasta Łodzi. Park leży bezpośrednio u zbiegu dwóch głównych szlaków komunikacyjnych: autostrady A1/E75, łączącej północną i południową Polskę oraz drogi ekspresowej nr 8/E67 łączącej Pragę, aglomerację Śląską, Warszawę z Białymstokiem i Wilnem.

Działając aktywnie w czterech krajach w CEE z portfolio 4,3 miliona metrów kwadratowych, Prologis jest największym właścicielem i zarządcą obiektów dystrybucyjnych w Europie Środkowo-Wschodniej (stan na 31 marca 2016 r.).