Kryzys klimatyczny to już nie abstrakcyjne pojęcie w przepowiedniach naukowców. Jego skutki zaczyna odczuwać każdy z nas, a problem w najbliższych latach będzie narastać. Upalne lato to nie tylko urlop i wakacje, ale głównie regularny czas w pracy. Eksperci CBRE wskazują, że brak klimatyzacji i dostępu do odpowiedniej ilości powietrza w biurze podczas upałów może oznaczać spadek wydajności pracowników o ponad 40%. Dlatego już teraz warto poznać i wdrożyć podstawowe zasady, które pozwolą utrzymać komfort pracy latem i efektywność na jak najwyższym poziomie.
Już na etapie projektowania biura dbamy o to, żeby wspomagało ono naszą wydajność niezależnie od warunków atmosferycznych panujących na zewnątrz. Kluczowa jest możliwość zwiększania ilości świeżego powietrza. Polska norma mówi, że to jest 30 m3 na godzinę na osobę. Wiadomo już, że to nie wystarcza, zwłaszcza w upalne dni. Dlatego nowoczesne biurowce oferują nawet do 42 m3 na godzinę na osobę. Do tego pracownicy mogą dostosowywać temperaturę do swoich potrzeb, chociaż oczywiście inaczej wygląda to w strefach pracy indywidualnej, a inaczej w open space’ach
Igor Czmyr, Lider Platformy Doradztwa Technicznego w CBRE
Jak wskazują eksperci CBRE, efektywność w pracy przy optymalnych warunkach to maksymalnie 4-5 godzin. W kolejnych obniża się o ok. 40%. Brak odpowiedniej wentylacji i klimatyzacji oznacza jeszcze większe obniżenie wydajności pracowników. Problem zapewnienia tych komfortowych warunków będzie powracać każdego lata, ponieważ amplitudy temperatur będą wzrastać. Widać to coraz wyraźniej – już teraz w jednym tygodniu notujemy zmiany temperatur od 16 do 35°C. Tym samym rosną różnice między sytuacją w wewnątrz biura, a na zewnątrz. Duży przeskok jest ryzykowny, więc trzeba być elastycznym, dostosowywać się na bieżąco i niwelować te różnice. Oto kilka sposobów:
+ nawet jeśli na zewnątrz jest bardzo gorąco, nie powinno się ustawiać klimatyzacji na bardzo niskie temperatury (np. 15°C) – ponieważ tak gwałtowna zmiana skutkuje zwiększoną liczbą zachorowań wśród pracowników;
+ poszukując nowego biura warto sprawdzić, czy istnieją w nim odpowiednio duże ciągi komunikacyjne – korytarze, windy, czy recepcje, które tworzą strefy buforowe, przyzwyczajające nas stopniowo do nowej temperatury, niwelujące różnice między biurem a podwórzem – takie strefy są obowiązkowe w nowoczesnych biurowcach;
+ po wejściu do pracy warto dać sobie czas na aklimatyzację – ustawić temperaturę, przygotować herbatę czy nalać wodę do dzbanka, pokroić owoce, które również stanowią świetne źródło wody latem;
+ czasami warto zmienić otoczenie, np. jeśli zwykle pracujemy w open space’ach, dobrze na kilka godzin przenieść się na jakiś czas np. do salki konferencyjnej, focus roomu czy strefy chillout – wszędzie tam, gdzie poczujemy się bardziej komfortowo;
+ należy utrzymywać odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia - przede wszystkim pić wodę mineralną oraz świeże soki (przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie), najlepiej w temperaturze pokojowej – zbyt zimne również mogą źle wpływać na organizm.
Warto dopasować temperaturę w poszczególnych miejscach biura do składu osobowego zespołu. Zazwyczaj optymalna wynosi 18-20°C, ale np. mężczyźni bardziej efektywnie pracują w niższych temperaturach, kobiety najczęściej wolą jak jest nieco cieplej. Jeśli więc w danym zespole jest więcej kobiet, wówczas powinniśmy ustawić temp nieco wyżej, na np. 20°C, a jeśli mężczyzn - na 18°C.
Nowe biuro?
Utrzymywanie odpowiedniej wydajności pracowników w letnie dni na pewno będzie łatwiejsze w nowoczesnych biurowcach, które zapewniają więcej powietrza, lepsze możliwości regulacji temperatury i wilgotności. Pamiętajmy jednak, że tradycyjne pokoje biurowe również powinny posiadać sterowniki umożliwiające indywidualne dostosowanie temperatury pomieszczenia. Dobrym pomysłem są też dystrybutory wody. Chociaż w obecnej sytuacji klimatycznej zmiana biura na bardziej nowoczesne wydaje się najlepszym rozwiązaniem, to pracodawcy mogą skutecznie wspierać swoich pracowników także w nieco starszych przestrzeniach. Powinni zapewnić im chociażby dostęp do świeżej, pitnej wody, owoców oraz dać możliwość pracy nie tylko przy biurku, ale też w innych pomieszczeniach lub zdalnie.